fredag 23. mai 2008

Reklame

Målet for reklame er å vinne folkets tillit til produktet du vil selge, og dermed få folk til å handle. Det er mange måter å lage reklame på Når man skal tolke reklame må man ofte seg litt "utenfor" det du egentlig ser. Det er alltid mye mening og planlegging bak en god reklame. Reklamen kan ha et skuljt eller åpent budskap, men i tilegg til budskapet i segselv så er det foet mening bak alt som er gjort. Jeg valgt å analysere reklamen til Nokia og reklamen for DKNY sin parfyme Be Delicious.


Nokia - Connecting people










I reklamen for Nokia brukes det veldig lyse og enkle farger for å skape en fin, oversiktlig og ryddig reklame. Det blå fremhever Nokia logoen veldig så det ikke er noen tvil om hvem reklamen er for.

Reklamen er en del av en større reklamestrategi fra Nokia, den skal vekke oppsikt og passe for mange aldersgrupper. Den satser veldig på unge voksne men også på ungdom. Reklamen spiller på gjenkjennelse (Skapelsen av Adam av Michelangelo Buonarroti, se bilde nedenfor).


Reklamen gir Nokia en familievennlig merverdi. Man blir glad i Nokia og syntes de gjør noe bra for menneskene. Virkemidlene spiller tydelig på det emosjonelle fordi reklamen ikke informerer om Nokia. Den skal bare gi kunden positive assosiasjoner til Nokia og deres produkter.

Reklamen argumenterer åpent selv om den ikke sier ”kjøp våre telefoner” men fordi den sier at Nokia kobler sammen mennesker, nemlig at Nokias telefoner kobler sammen mennesker.
Jeg syntes denne reklamen er vellykket. Den har blitt brukt lenge og de fleste assosierer logoen med Nokia. Reklamekampanjen hjalp Nokia til å bli den største mobilprodusenten i dens tid og den brukes fortsatt enda det har gått rundt ti år siden den debuterte. Reklamen nådde målgruppen fordi de fleste mobilkjøpere er unge som alltid må ha det nyeste
og beste. Reklamen var tilstede på TV, i blader, på toget, bussen, osv så det ville vært vanskelig å ikke få den med seg hvis man bor sentralt i Norge/verden og er ung.


DKNY - Be Delicious

Reklamen for DKNY's parfyme Be Delicious er en reklame vi analyserte når jeg gikk på Medier kommunikasjon. Det er en reklame med mye mening som treffer sin målgruppe veldig godt.
Bildet har skjult argumentasjon og lite skrift. Modellen på forsiden har akkurat tatt en bit av eplet og ser veldig forførende og fornøyd ut. Parfymen er formet som et eple og skal derfor symbolisere firskhet og sunnhet. Om man tenker videre kan man koble eplet helt tilbake til Adam og Eva. Her synder du om du tar en bit av eplet som er d
en store fristelsen. I reklamen for DKNY har jenta nettopp tatt en bit av "syndets eple" og på samme tid frister hun også folk til å gjøre det samme. På parfymen kan du skimte New York city i speilbildet øverst, dette viser også at reklamen appelerer til moderne kvinner som vil ha en frisk og fristende parfyme som vil gjøre deg uimotståelig.

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Spennende valg av reklamer, og gode analyser.

Unknown sa...

Bra!