mandag 21. april 2008

Norsk fagdag 16. April

16. April fikk vi etter å ha gjennom gått ulike ord og uttrykk i lyrikk i oppgave å lage en 5-10 minutters fremvisning av en forfatter vi fikk tildelt.
Vi ble delt inn i grupper og vår forfatter ble Gunvor Hofmo. Vi startet med å dele arbeidsoppgaver og mens noen gikk ned på biblioteket for å finne diktsamlinger av Gunvor, jobbet vi andre med en liten powerpoint hvor vi kunne ha bilder og stikkord rundt det vi ville snakke om.
Vi fant fort ut at Gunvor ikke akkurat skrev lystige dikt, derimot ganske triste og alvorlige. Gunvor hadde store psykiske problemer når hun levde, og mye av dette forverret seg etter at hennes nære venninde ved navn Ruth Maier døde i 1942 i konsentrasjonsleiren Auschwitz under 2. verdenskrig. Mange av hennes dikt er om savnet og smerten etter å ha mistet en så viktig person i hennes liv.
Det sto desverre ikke så mye om Gunvors oppvekst. Men vi skjønte ganske fort at hun var en dame med sterke meninger og stor iver etter så skrive meningfulle og sterke dikt som skulle få folk til å tenke.
Mange mener at hennes liv som pasient på Gaustad og hennes psykiske problemer har mye med hennes diktning å gjøre. Hun opplevde nok mye vondt som bare få opplever i sitt liv. Jeg tror hennes diagnose "Schizofrenia, paranoid form" gjorde at hun hadde et stort behov for å uttrykke seg og si det hun følte inni seg. For henne var nok diktning den perfekte måten å få utløp for hennes smerte og savn. Gunvor Hofmo var nok på mange måter et friskt pust inn i norsk lyrikk. Diktningen hennes betydde mye, og spesielt for kvinnene på den tiden var det stort at hun sto frem som lesbisk med hennes samboer ved navn Astrid Tollefsen. På 50-tallet var det få som sto frem når det gjaldt homofili.

Gunvor ga ut tilsammen 20 diktsamlinger, hvor 5 av disse kom ut i 1955 før hennes lange pause på 16år hvor ingen hørte noe fra henne. Hun vendte plutselig tilbake igjen i 1971 og ga ut ytteligere 15 diktsamlinger. Hun fikk Kritikerprisen i 1971 og Doblougprisen i 1982.

Vi valgte å lese to av hennes dikt, og prøvde som godt vi kunne å tolke hennes dikt "Den svarte hunden". Med god hjelp fra Ingunn så ga tilslutt diktet ganske mye mening, og jeg likte diktet bedre og bedre etterhvert som vi leste det:)
Powerpointen ble veldig enkel og det var ikke akkurat for mange bilder å velge mellom av Gunvor. Men resultatet av jobbingen ble bra, og jeg fant ut mye om Gunvor Hofmo selvom jeg helt ærlig aldri hadde hørt om henne før denne norsk timen. Det var gøy å se på de andres presentasjoner og en morsom måte å jobbe på som gjør at du får til en enkel fremvisning med det viktigste, istedet for et prosjekt hvor man må jobbe med mye hjemme og man kanskje ender opp med å tro man har mer tid enn man egentlig har..

1 kommentar:

Ingunn sa...

God oppsummering, Silje-Marie. Det er fint at du ser at hennes psykiske tilstand skyldes mer enn at venninnen døde. Jeg er enig i at dere jobbet godt denne dagen. Dette må vi gjøre flere ganger!